maanantai 6. lokakuuta 2008

Yleissivistyksen taso

Tämän kirjoituksen teema on täältä ikuisuuteen lähteneen Paavo Haavikonkin totamus >> ei ole minun vika, jos suomalaisten yleissivistys on niin heikko, etteivät ihmiset ymmärrä lukemaansa>>
Voiko tuohon paljoa lisätä? Olen huomannut, että on hyvin suuri joukko ihmisiä, jotka tarkoituksella ymmärtävät lukemansa väärin, tai sitten eivät yksinkertaisesti ymmärrä sanojen merkitystä - varsinkin jos kyse on verbaalisesta iloittelusta tai abstraktien käsitteiden, kielikuvien ja yksinkertaisten käsitteisen vuorottelusta ja kirjoituksen antamista mahdollisuuksista muodostaa itse kolmiulotteinen ja muotoaan muuttamaan kykenevä mielikuvamaailma käsiteltävästä aiheesta. Jostakin syystä tuntuu, että monilla ihmisillä muodostuu vain mustavalkoinen kuva käsiteltävästä aiheesta ja jälleen kerran - jos omassa päässä luotu mustavalkoinen kuva on kaikenlisäksi koettu uhaksi omalle käsityskyvylle, niin se ei ainakaan auta asian tarkastelijaa saamaan minkään laista kokonaiskuvaa asian todellisista mahdollisuuksista.

Suomalaiset kuulemma lukevat paljon. Ymmärätävätkö suomalaiset yleisesti ottaen lukemansa ja opetetetaanko ihmisiä luovaan asioiden ymmärtämiseen, vai pitääkö se taito oppia itse ja oasta halusta kehittää itseilmaisua ja mielikuvamaailmaa. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että ihmisten täytyy opetella itse ymmärtämään ja käsittelemään lukemaansa, sillä kouluissa ei ilmeisemmin tähän asioita mahtavasti avartavaan taitoon suuremmin opeteta; varmaan joitakin poikkeuksia toki on.

Mikä saa ihmiset ajattelemaan lukemaansa ja kokemaansa mustavalkoisesti?

Tässä sormeni jälleen osoittaa valtamedian sylttytehtaalle; kuinka paljon valtamedia todellakin syöttää valmiiksi pureskeltuja mielipiteitä ja `totuuksia` ihmisille ja kuinka paljon esimerkiksi televisio kanavat syöttävät ohjelmaa, jolla valkopestään ihmisen luonnollisesti värikästä omaa mielikuvitusta ja käsitysmaailmaa.

Ratkaisu päivän ohikiitävään teemaan on, että ihmisten pitäisi lukea enemmän ja harrastaa ja harjoittaa taidetta ja kielemme mahdollistavaa rikasta kielikuvien maailmaa. Hyvät ihmiset olkaa luovia, se kannattaa ja on hauskaa.

Ei kommentteja: